Presentatie Dromen van vrijheid

Op 6 augustus 2015 werd Dromen van vrijheid onder grote belangstelling gepresenteerd in het Museon te Den Haag in het kader van 70 jaar herdenking bevrijding Nederlands-Indië. Lieke schreef het samen met Truus Huizenga. Het boek is gebaseerd op de herinneringen van Truus aan de drie jappenkampen waarin ze met haar moeder, broers en zusje was opgesloten tussen haar 9-de en 12-de jaar. Het laat zien hoe een uit elkaar gerukt gezin in moeilijke omstandigheden weet te overleven door inventiviteit, solidariteit en hoop op betere tijden. Volgens Truus was het in de kampen niet alleen kommer en kwel, maar gebeurden er ook mooie dingen, zoals zorg voor elkaar.

Het eerste exemplaar werd overhandigd aan zangeres Sandra Reemer (zie foto).

Omslag-Dromen-van-vrijheid-versie2

Op zondag 16 augustus stond Dromen van vrijheid centraal in de dienst in de oecumenische Dominicuskerk te Amsterdam. Twee twaalfjarige meisjes lazen fragmenten voor uit het boek. De voorganger preekte niet maar leidde het boek in en plaatste het in het kader van 70 jaar herdenking bevrijding Nederlands-Indië.

In het Museon in Den Haag staat tot eind december 2015 een vitrine met documenten en spullen uit Truus’ goed gedocumenteerde oorlogsarchief. Vanaf januari 2016 zal een uitgebreidere tentoonstelling hiervan te zien zijn in het Indisch Herinneringscentrum te Arnhem. Ook wordt een educatief programma rond het boek gemaakt voor groep 7 en 8 basisonderwijs en brugklas vervolgonderwijs.

In september 2015 leest Lieke het boek in voor de Christelijke Blinden Bibliotheek Nederland.