Door Lieke van Duin en Noni Lichtveld
naar O Sací van Monteiro Lobato uit 1921 Vertaling: Liesbeth Schröder
Illustraties: Noni Lichtveld
Vormgeving en beeldredactie: Renée Koldewijn
Uitgever: Zirkoon Amsterdam 2009
Sasí, het bosduveltje op één been is een boek vol oerwoudgriezels en magie. De sasí is een bosplaaggeest op één been met gaatjes in zijn handen. Hij rookt altijd een pijpje en draagt een rode puntmuts waaraan hij zijn macht ontleent.De sasí is in Brazilië net zo populair als Anansi in Suriname, al lijkt hij meer op een Surinaamse bakru: een bosplaaggeest die half hout, half vlees is. In de jaren ’80 werd Sasí de mascotte werd van het Braziliaanse voetbalelftal voor de wereldkampioenschappen.
Monteiro Lobato, die in 1921 O Sací schreef, studeerde eerst rechten. Later werd hij een soort Braziliaanse Jan Ligthart, die met dit verhaal kinderen iets wilde leren over natuur en volksverhalen. Lieke en Noni hebben met de ingrediënten uit het oude boek van Monteiro Lobato een nieuw spannend kinderboek geschreven.
In dit verhaal logeren Pedrinjo en zijn nichtje Narizinjo bij hun oma, die op een boerderij aan de rand van het oerwoud woont.
Een oude zwarte man, oom Barnabé, vertelt Pedrinjo over de Sasí: een pestkop die de melk zuur maakt, punten van naalden en potloden breekt, vliegen in de soep doet, de bonen op het vuur laat aanbranden, bollen wol in de war maakt, honden pest, kippen opjaagt en bij paarden bloed zuigt.
Maar als je een sasí vangt en hem zijn rode puntmuts weet af te pakken, dan is hij zijn toverkracht kwijt en moet hij doen wat jíj zegt. Dan wachten Pedrinjo en Narizinjo het goede moment af om een sasí te vangen. Het lukt ze en ze weten hem zelfs zijn muts afhandig te maken. De nacht daarop wordt Narizinjo ontvoerd. Pedrinjo gaat het oerwoud in om haar te zoeken. Hij belooft Sasí hem zijn muts terug te geven als deze hem helpt om Narizinjo te vinden. Dat is het begin van een bloedstollend avontuur vol griezelige boswezens…
Presentatie Sasí, het bosduveltje op één been op 24 mei 2009 in de Oude Hortus (Universiteitsmuseum) te Utrecht