Volwassenen

Lezingen voor volwassenen

Inhoud in overleg. Speciale deskundigheid:
1. In de ban van de spin, de Afro-Caribische verhalen over Anansi / Nanzi
2. Tussen patat en kaviaar. Leesbevordering en jeugdliteraire kritiek – criteria voor het beoordelen van kinderboeken
3. Prentenboeken en het vertelkastje in de kinderopvang.
4. Wat vind jij? Kinderbijbels & levensbeschouwelijke vorming in kinderboeken

1. In de ban van de spin, de Afro-Caribische verhalen over Anansi / Nanzi
Samen met Renée Koldewijn, vormgever van Hoe Nanzi de koning beetnam (Zirkoon 2005) en Het grote Anansiboek, geeft Lieke lezingen over de Anansi-verhalen. Zij neemt u mee terug langs de spinnendraad naar de oorsprong van die verhalen in Ghana. Ze zet de verhalen in een brede sociaal-culturele context en laat zien dat de verhalen tot de klassieke wereldliteratuur behoren. Renée heeft daarbij een Powerpoint-presentatie over hoe Anansi of Nanzi in de afgelopen eeuw uitgebeeld is door allerlei kunstenaars, als spin, als mens of als iets ertussenin. De lezingen kunnen aangepast worden aan de wensen van het publiek.
De nadruk kan liggen op:

 • de vertelpraktijk,
 • de mythologische achtergrond van de verhalen of
 • de vraag hoe de verhalen veranderd zijn op hun reis door ruimte en tijd.Voor kinderen hebben Lieke en Renée een workshop rond de Anansi-verhalen.
  Klik door naar Lieke op school.

  2. Tussen patat en kaviaar. Leesbevordering en jeugdliteraire kritiek – criteria voor het beoordelen van kinderboeken
  Wat goede kinderboeken zijn, is al eeuwen de vraag. De laatste jaren is daar de vraag bij gekomen hoe je kinderen aan het lezen krijgt. Een kinderboek kan literair een hoogstandje zijn, maar weinig kinderen bereiken. ‘Ik ben al blij als ze íets lezen,’ is dan een veel gehoorde verzuchting. Het gaat om het juiste boek voor het juiste kind op het juiste moment. Klakkeloos bekroonde boeken aanschaffen, werkt niet, en toch wil je kinderen leren genieten van ‘het betere boek’. Welke criteria hanteer je om kinderboeken te beoordelen? Als leerkracht van een basisschool die een schoolbibliotheek inricht, ga je van andere criteria uit dan als redacteur van een kinderboekenuitgeverij of als ouder die geschikte boeken zoekt voor zijn of haar kind.

  3. Prentenboeken en het vertelkastje in de kinderopvang
  Prentenboeken zijn een fantastisch hulpmiddel in de kinderopvang. Het geeft plezier, warmte, saamhorigheid en uitbreiding van woordenschat en ervaringswereld van het jonge kind. Sinds september 2007 bespreekt Lieke kinderboeken in het magazine Kinderopvang. Het gaat daarbij om boeken voor kinderen van 0-12 jaar met de nadruk op prentenboeken voor jonge kinderen. Ze geeft daarbij steeds ook verwerkingstips.
  Het kamishibai vertelkastje is een topper op kinderdagverblijven omdat je daarmee van een prentenboek een stukje verteltheater maakt. Het vertelkastje is heel laagdrempelig: iedereen kan het. Je kunt er een grotere groep kinderen mee bedienen dan met een prentenboek en het focust de aandacht. Zie Kinderopvang van juni 2009.

  4. Wat vind jij? Kinderbijbels & levensbeschouwelijke vorming in kinderboeken
  Niet alleen kinderbijbels maar ook veel kinderboeken kunnen gebruikt worden als basis voor levensbeschouwelijke vorming en gesprekken over existentiële ervaringen. Op school, in kindernevendiensten en in jeugdwerk: kinderboeken waarin thema’s aan de orde komen als geloof, conflicten, pesten, afscheid nemen (de dood), ziekte, rijk en arm, vriendschap, solidariteit. Een aantal hiervan heeft Lieke bij elkaar gebracht op de website van de Dominicuskerk in Amsterdam, zie Lieke’s kinderboekentip van de Maand op www.dominicusgemeente.nl, geschreven voor kinderen vanaf 10 jaar.

  Informatie: Stichting Schrijvers School Samenleving (020-6234923, www.sss.nl)