Jeugdbijbel

omslag_jeugdbijbel_defIn de Jeugdbijbel heeft Lieke samen met Corien Oranje en Mireille Geus de oude verhalen uit de Bijbel verwoord vanuit personages in de bijbel. Bijgestaan door wetenschappers van het Nederlands Bijbelgenootschap verplaatsten we ons in de tijd van de bijbel, en vroegen we ons af: Hoe zou het geweest zijn als je erbij was?

Hoe was het voor Sem om mee te gaan in de ark van zijn vader Noach terwijl zijn vrienden en andere familie verdronken? Hoe was het voor Sara om haar land en haar familie te moeten verlaten? Wat dachten Jakobs zoons toen ze hun vader terug zagen strompelen na het gevecht met de engel? Hoe rook het rond het huis van Simon de leerlooier? Hoe verward was Malchus, de knecht van hogepriester, toen de ‘oproerkraaier’ die hij moest arresteren, Jezus, zijn oor genas dat door een leerling van Jezus was afgeslagen? Hoe was het om als Egyptisch kind opeens het goede nieuws in je eigen taal te horen? Hoe voelde Paulus zich toen hij door Jezus was stilgezet en zich begon te realiseren wat hij gedaan had?

We zijn als auteurs in een jarenlang traject diep door de Bijbelse verhalen heen gegaan en hebben dingen ontdekt die we nog niet wisten. We nodigen je uit om mee te gaan, op reis naar de fascinerende bijbelse wereld van vroeger. Loop mee op een pad door de zee, ren door de smalle straatjes van Jeruzalem, klim op de wagen van de minister van financiën, of loop met een twaalfjarige jongen rond door het oude Athene en ontmoet een man die wel een héél rare boodschap brengt. Voel de hitte, de eenzaamheid, de hoop en wanhoop, de angst, het plezier en het geluk van kinderen, jongeren en mensen zoals jij, die door God werden aangeraakt, die Jezus zelf mochten ontmoeten.

Het boek bevat elf geïllustreerde themaspreads met leuke weetjes voor kinderen. Kinderen die op een thema willen zoeken, vinden op het themaspread, naast informatie ook de hoofdstuknummers van verhalen over dat thema. De themaspreads zijn: Bouwwerken, Reizen, Wijze lessen, Oorlog, Eten en drinken, Koningschap, Dromen en visioenen, Vriendschap en liefde, Leven en dood, Ziekte en genezing, Leiderschap. Dit helpt kinderen om zelf op basis van eigen interesses te gaan lezen.

De prachtige, gedetailleerde illustraties zijn van Irene Goede, die grondig studie maakte van hoe het er in bijbelse tijden uitzag. En dat was niet altijd eenvoudig. Want hoe zou de kleurige mantel van Jozef geweven zijn geweest? Hoe zagen de steenovens bij de toren van Babel eruit? Wanneer begon het volk Israël in stenen huizen te wonen in plaats van in tenten? Werden mannen in het Oude Testament tot koning gezalfd uit een koehoorn of uit een kruikje? Werd een waterkruik op het hoofd gedragen of op de schouder?

Lieke van Duin, Mireille Geus en Corien Oranje: Jeugdbijbel, illustraties Irene Goede; Royal Jongbloed & Nederlands Bijbelgenootschap, 496 p, ISBN: 978-90-8912-037-3,  € 29,95.

Eerste exemplaar aangeboden aan H.K.H. Prinses Beatrix

H.K.H. Prinses Beatrix heeft het eerste exemplaar van de Jeugdbijbel in ontvangst genomen op 28 juni 2014 tijdens het Bijbelfestival van het Nederlands Bijbelgenootschap, ter gelegenheid van zijn 200-jarig bestaan. Ze ontving nóg acht exemplaren: voor elk van haar kleinkinderen één.

Een eerste persreactie: 

‘Wat een genot om hierin te lezen. Het spel met de taal, de originele invalshoeken, de goede opbouw, de smaakvolle tekeningetjes erbij. Overal zit kwaliteit in.’

Christine Stam-Van Gent, RD 27-6-2014

Voor het interview Geen al-Qaedaverhaal in Jeugdbijbel met Lieke in het Nederlands Dagblad van 28 juni 2014, klik hier.

Voor een verslag van de making of de Jeugdbijbel klik hier en scroll naar beneden naar The making of