Tim en Taco

De kinderen van de binnentuinHoe het begon
Lieke: “Ik ben de boeken over Tim en Taco gaan schrijven omdat ik zoveel mooie, spannende, lieve en verdrietige dingen meemaakte met de kinderen in mijn straat. Soms dacht ik: Dit kan niet waar zijn, dit gebeurt alleen in een boek. Steeds als er weer iets bijzonders gebeurde, schreef ik dat op in een speciaal boekje. Het ligt naast mijn bed. Soms kan ik ’s nachts niet slapen omdat ik een idee heb. Dan schrijf het ik maar gauw op. Kan ik weer doorpitten.

Eén grote tuin
Het eerste boek heet De kinderen van de binnentuin. De binnentuin is bij ons achter, in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Het zijn vijf tuinen die met elkaar verbonden waren omdat de vaders en moeders van die kinderen vrienden van elkaar zijn. De hekken ertussen waren weggehaald, of er waren doorgangen gemaakt. Zo was het één grote tuin geworden. Er waren konijnenhokken en kippenhokken, schommels en zandbakken, hutten en vijvers, slingerpaadjes en geheime plekken. Je kon er heerlijk spelen, zoals ‘riddergevechtje’ en ‘verstoppertje’.

Echt of verzonnen?
De verhalen uit De kinderen van de binnentuin lijken ‘echt’ maar zijn verzonnen. De onderwerpen komen uit de Dominicuskerk in Amsterdam. De kinderen van die kerk hebben daarover gepraat. Wel hadden we écht een aardige junk in de straat, en twee hutten in de binnentuin.

Zes kinderen
In De kinderen van de binnentuin komen zes kinderen voor, Tim en Taco zijn acht, Minke en Nina zeven, Heleen is tien en Jan-Willem is elf (hij wordt twaalf in het boek). In het echt waren er wel twaalf kinderen! Drie van hen waren dyslectisch. Ik woonde tussen hen in, ging met ze op vakantie en gaf de dyslectische kinderen bijles. Ik schreef op wat ik meemaakte en verzon er van alles bij.”

Tim en Taco
Tim en Taco zitten naast elkaar in de klas en spelen in hetzelfde voetbalteam. Tim is een stille en Taco is heel druk, maar ze zijn goede vrienden. De jongen die model stond voor Tim kon écht erg goed voetballen. Hij speelde écht een selectiewedstrijd voor Ajax toen hij negen was, en kreeg écht een skateboard dat zijn moeder eigenlijk niet betalen kon. Daarover kun je in Het nieuwe skateboard lezen. En hij kon best goed knikkeren, maar omdat hij niet gehaaid was, verloor hij toch… ongeveer zoals in Knikkerkampioen! staat. Rara, hoe kon hij dan toch kampioen worden?

Kamperen op Terschelling
In de zomer kamperen Tim en Taco op een natuurcamping op Terschelling. En daar beleven ze spannende avonturen, lees zelf maar!

Minke durft
Minke, het vriendinnetje van Tim en Taco, wordt gepest omdat ze nogal gauw huilt en niks durft. Maar dat verandert als Minke gaat paardrijden! Lees in Minke springt hoe ze dat voor elkaar krijgt.

Vijf boeken over Tim en Taco zijn nu gebundeld in één e-book: Tim en Taco op Terschelling, Tim en Taco redden een zeehond, Minke springt, De kinderen van de binnentuin en Knikkerkampioen! Klik hier om het e-book te downloaden.