Dromen van vrijheid. Kind zijn in een kamp is de titel van een mooie, kleine tentoonstelling die op 4 februari in Museum Bronbeek te Arnhem werd geopend en tot en met 5 mei 2016 duurt. Te zien zijn authentieke voorwerpen die in Japanse interneringskampen zijn gemaakt voor en door kinderen, zoals popjes en knuffels, boekjes, houten slippers, een Monopoly-spel met straten uit kamp Tjihapit in Bandoeng. De meeste voorwerpen zijn klein omdat er weinig materiaal voorhanden was.
Eén vitrine is geheel gewijd aan Dromen van vrijheid van Lieke van Duin en Truus Huizenga, en bevat voorwerpen uit het oorlogsarchief van Truus, die in het boek genoemd worden, zoals Truus’ geborduurde kampnummer, de doopjurk, het kerstkleedje dat Truus als 10-jarige borduurde toen ze ziek op bed lag in kamp ADEK, het handgeschreven receptenboekje dat Truus’ moeder voor haar verjaardag kreeg op 11 augustus 1945, de gezinsfoto die haar broer meekreeg naar het mannenkamp, het zakbijbeltje met een Japans stempel erin, briefkaarten van en naar haar vader in het krijgsgevangenkamp, in het Engels of Maleis geschreven omdat het niet in het Nederlands mocht…
De tentoonstelling, een initiatief van het Indisch herinneringscentrum, geeft op even speelse als indringende wijze een idee van hoe het voor een kind geweest moet zijn om te leven in een jappenkamp, en past naadloos in de permanente tentoonstelling Het verhaal van Indië.
Omroep MAX wijdde er een nieuwsitem van twee minuten aan: http://www.npo.nl/hallo-nederland/04-02-2016/POW_03051920. Dit begint na 8 minuten en 38 seconden.
Samen met Jos van Hest heeft Lieke lestips bij het boek gemaakt voor groep 7 en 8 basisschool en brugklas voortgezet onderwijs. Lieke en Truus kunnen schoolklassen rondleiden bij de tentoonstelling of bij jou op school komen.
Voor meer informatie zie http://www.indischherinneringscentrum.nl/dromenvanvrijheid